Ελλάδα -- Ιστορία -- 1940-1949

Elements area

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

    Σημείωση(εις) πηγής

      Display note(s)

        Ιεραρχημένοι όροι

        Ελλάδα -- Ιστορία -- 1940-1949

          Equivalent terms

          Ελλάδα -- Ιστορία -- 1940-1949

            Σχετικοί όροι

            Ελλάδα -- Ιστορία -- 1940-1949

              21 Αρχειακή περιγραφή results for Ελλάδα -- Ιστορία -- 1940-1949

              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AINB-KT13-Λ2512 · Τεκμήριο · 2008-2008
              Ανήκει στο: Αρχείο ΙΝΒΑ - Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης
              Επιστολή που στάλθηκε από τη φιλόλογο κα. Πελέκα Στεργιανή, προς το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης, κατά το έτος 2008. Η επιστολή περιέχει πληροφορίες από το σύνολο των απομνημονευμάτων του κ. Ιωάννη Μπομπόναρη, που σημειώθηκαν κατά την επιμέλεια των κειμένων από την κα. Πελέκα. Επίσης γίνεται και μια οικονομική εκτίμηση σχετικά με την έκδοση σχετικού βιβλίου. Τα παρόν αρχειακό υλικό, μαζί με την ψηφιακή μεταγραφή των κειμένων, που πραγματοποιήθηκε από την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη και αποθηκεύτηκε σε ψηφιακό δίσκο (CD), αποτελούν τις μοναδικές και πρωτότυπες πηγές των συγκεκριμένων ιστορικών μαρτυριών, καθώς το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ. Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) NOMK-ΚΤ121-Φ02 · Μέρος · 1945
              Ανήκει στο: Αρχείο Νομαρχίας Κοζάνης
              Περιλαμβάνονται δακτυλογραφημένα εξερχόμενα έγγραφα του έτους 1945, σχετικά με εκθέσεις του γενικού Διευθυντού Νομαρχών αυτοκινήτων χωροφυλακής, που αφορά μηνιαία δελτία γενικής διευθύνσεως.
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) NOMK-ΚΤ121 · Φάκελος · 1941-1946
              Ανήκει στο: Αρχείο Νομαρχίας Κοζάνης
              Περιλαμβάνονται χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα και δελτία πληροφοριών, που αφορούν τη δράση της Κ.Κ.Ε. Ακόμα, εμπεριέχεται αλληλογραφία και αιτήσεις προσώπων σχετικά με τον διορισμό τους. Τέλος, περιέχονται διάφορα έγγραφα με τα αποτελέσματα εκλογών για τη Φλώρινα και έκθεση για τα γεγονότα στην Κοζάνη κατά την προσπάθεια εξαγωγής οσπρίων λόγω της συγκέντρωσης της ΚΕΠΕΣ.
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AINB-KT13 · Φάκελος · 2008-2008
              Ανήκει στο: Αρχείο ΙΝΒΑ - Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης

              Ο κος. Ι. Μπομπόναρης γεννήθηκε στη Κοζάνη κατά το έτος 1925. Καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε σε διάφορες στρατιωτικές αποστολές, ζώντας τις πιο σκληρές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τα απομνημονεύματα του κ. Μπομπόναρη, αποτελούν αδιαμφησβήτητα πρωτότυπες ιστορικές πηγές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

              Οι μαρτυρίες που αφηγείται ο κος. Μπομπόναρης περιγράφουν, διάφορες επιχειρήσεις κατάληψης διαφόρων περιοχών στο Γράμμο, μεταξύ των οποίων από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις, η κατάληψη της Γραμμής του Τσάρνου και της περιοχής Χελώνα στο , κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Συνολικά αφηγείται και περιγράφει λεπτομερώς και διάφορα γεγονότα από τη ζωή του, παραθέτοντας διάφορες πληροφορίες ιστορικής σημασίας, αλλά αναφέροντας και πολλά ονόματα Κοζανιτών που συναντούσε.

              Το αρχειακό κουτί 13 του Αρχείου Ινστιτούτο Ανάγνωσης και Βιβλίου Κοζάνης (ΑΙΝΒ), αποτελείται από 17 φακέλους και ένα λυτό έγγραφο.. Συγκεκριμένα το λυτό έγγραφο αφορά επιστολή που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα απομνημονεύματα του κ. Μπομπόναρη, που έστειλε η κα. Πελέκα Στεργιανή κατά την επιμέλεια των κειμένων. Το υπόλοιπο αρχείο είναι χωρισμένο σε 16 κύρια σώματα εγγράφων και ένα φάκελο που περιέχει 5 ακαθόριστα τοποθετημένες χειρόγραφες σελίδες. Το σύνολο του αρχείου είναι 452 πυκνογραφημένες σελίδες τύπου Α4.

              Τα παρόν αρχειακό υλικό, μαζί με την ψηφιακή μεταγραφή των κειμένων, που πραγματοποιήθηκε από την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη και αποθηκεύτηκε σε ψηφιακό δίσκο (CD), αποτελούν τις πρωτότυπες και μοναδικές πηγές των συγκεκριμένων ιστορικών μαρτυριών, καθώς σχετικό βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ. Επίσης εκτιμώ, πως υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μελλοντική ιστορική επιμέλεια και αρχειακή τεκμηρίωση, την οποία και θεωρώ απαραίτητη λόγω της σημαντικότητας του συγκεκριμένου αρχείου.

              Μυροφόρα (Μύριαμ) Καυζαλίδου.

              Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης