Ανάμεσα τους:
Εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα της Γενικής Διοικήσεως Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο 1945-1946, διάφορα έγγραφα των νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας (1914-1939), έγγραφα της υπηρεσίας στεγάσεως (1941-1946). Τηλεγραφήματα, εγκύκλιοι, αποφάσεις, κοινοποιήσεις και άλλα έγγραφα σχετικά με τους ομογενείς πρόσφυγες, τους εκλογικούς καταλόγους και υποθέσεις της χωροφυλακής. Καταστάσεις εκτελεσθέντων κατά τη διάρκεια της κατοχής από Γερμανούς και Ιταλούς, ψηφίσματα διαμαρτυρίας το 1945 για την αναγνώριση από του Συμμάχους της αλβανικής κυβέρνησης του Ενβέρ Χότζα,
έγγραφα σχετικά με τις προσκοπικές κατασκηνώσεις (1945-1946). Καταστάσεις πυρποληθέντων ή λεηλατηθέντων χωριών στην κατοχή, διοικητικά έγγραφα (1945-1946), πίνακες με τα σχολεία και τα διδακτήρια που έχουν υποστεί ζημιές, πίνακες με το προσωπικό των σχολείων, αιτήσεις, εκθέσεις, αναφορές και άλλα έγγραφα σχετικά με εκπαιδευτικά θέματα (1946-1947) και πολλά άλλα έγγραφα. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Το αρχείο του Αθανασίου Μπατιάνη αποτελείται από 2 κουτιά, 7 υποφακέλους , 230 τεκμήρια .
Μέσα σε αυτά βρίσκουμε:
Ημερολόγια , τηλεφωνικούς καταλόγους (1991-2010), ενημερωτικά δελτία
μνημόνιο του κυνηγού, δελτίο συνεργασίας ,τηλεφωνικό κατάλογο περιοχής Βαθυλάκκου, Μεσιανής, Ροδίτη, Κουβουκλίων, Λευκάρων , Ανατολής, Σταυρωτής , Πύργου.
Στο αρχείο εντοπίζονται ακόμα: Εκτυπώσεις και πρότυπα εκτυπώσεων του τυπογραφείου Α. Μπατιάνη από το 1991 έως 2010.
Διαφημιστικά φυλλάδια, εκλογικό υλικό, φυλλάδια, προσκλήσεις, προγράμματα εκδηλώσεων, επαγγελματικές κάρτες, ευχετήριες κάρτες
Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης φιλοξενείται ένας μικρός θησαυρός από εικόνες, ιερά κειμήλια, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές, που χρονολογούνται στη μεταβυζαντινή και νεότερη περίοδο. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν τμήμα της παλαιάς συλλογής των παλαιοχριστιανικών και μεταβυζαντινών μνημείων που φυλάσσονταν στο Τοπικό Μουσείο της πόλης της Κοζάνης και προέρχονταν από διάφορες περιοχές του Νομού Κοζάνης. Η συστηματικότερη συλλογή και φύλαξη αρχαιοτήτων ξεκίνησε το 1934, όταν ο Δήμος στο τότε νεόδμητο δημοτικό μέγαρο παραχώρησε μια αίθουσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να συγκροτήσει το Τοπικό Μουσείο “διά των ανευρισκομένων εν τη περιοχή του Νομού αρχαιοτήτων, αποφευγομένης της διαρροής τούτων εις διάφορα άλλα Μουσεία” (Δελιαλής 1955). Με την πάροδο του χρόνου, η συλλογή αυτή εμπλουτιζόταν και περιείχε ευρήματα από την προϊστορική έως και τη νεότερη περίοδο, καθώς και λαογραφικά αντικείμενα. Στη συνέχεια, ένας μεγάλος αριθμός από αυτά λόγω της ιδιαίτερης αρχαιολογικής τους αξίας, κυρίως αρχιτεκτονικά μέλη, κεραμική και νομίσματα κλασικής έως βυζαντινής περιόδου, παραδόθηκε στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη φύλαξη και ανάδειξή τους (Τσιλιπάκου …).
Στη σημερινή συλλογή εντάσσεται ένας αριθμός μαρμάρινων κτητορικών επιγραφών (Δημόπουλος 2004), που προέρχονται από εκκλησιαστικά κτίσματα (ναός Παναγίας), αλλά κυρίως από παλαιές κατεδαφισμένες οικίες της Κοζάνης (π.χ. Κοντορούση, Κοβεντάρου) και κρήνες (π.χ. Κοντορούση, Μητροπολιτικού Μεγάρου) και χρονολογούνται το 18ο και 19ο αιώνα. Οι επιγραφές παρέχουν πολύτιμα στοιχεία, όχι μόνο για τα οικοδομήματα από τα οποία προέρχονται, αλλά γενικότερα για το ιστορικό, πολιτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της πόλης και την προσωπογραφία της εποχής. Εξαιρετικά σπάνιο είναι το είδος του προσκυνηταρίου – εικονοστασίου του 18ου αιώνα, με τη μορφή κιβωτιδίου προς ανάρτηση από τον Άγιο Νικάνορα. Φέρει ξυλόγλυπτο πλαίσιο με φυτικό διάκοσμο και τοξωτή επίστεψη με την τεχνική του σκαλιστού στον αέρα, η οποία απεικονίζει αγγέλους, που στέφουν αετό επάνω από τη γραπτή μορφή του Άναρχου Πατέρα, και στηρίζεται σε δυο ολόσωμα παγώνια στις γωνίες. Στο εσωτερικό εμπεριέχεται όστρεο με ζωγραφισμένη τη σκηνή της Μεταμόρφωσης στην κοίλη πλευρά του.
Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, τα εναπομείναντα αντικείμενα της Αρχαιολογικής Συλλογής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη απέκτησαν βεβαιώσεις κυριότητας, σύμφωνα με το ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Βεβαιώθηκε η κυριότητα 418 λειτουργικών παλαιών εντύπων, 51 μεταβυζαντινών και νεότερων εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων (24 μεταβυζαντινές εικόνες, 1 αετωματική επίστεψη, 1 τμήμα Αποστολικού, 3 μεσαία τρίπτυχα, 2 Λυπηρά, 4 τρίπτυχα, 1 Εικονοστάσι, 9 περιστρεφόμενα Αναλόγια, 5 τμήματα Επιστυλίου, 1 ξυλόγλυπτο), 23 μαρμάρινων αντικειμένων, 13 χαλκογραφιών (9 χαλκογραφίες, 1 Αντιμνήσιο και 3 χαρακτικά) και 83 παλαιτύπων και 2 χαρτών (Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και Χάρτης Άνθιμου Γαζή).
Βεβαιώσεις κυριότητας:
1. Η αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΟΖ/34457/23678/187/07.02.2019 βεβαίωση δήλωσης κυριότητας (λειτουργικά).
2. Η αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΟΖ/271204/176076/3260/12.07.2017 βεβαίωση δήλωσης κυριότητας (εικόνες).
3. Η αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΟΖ/271206/176077/3261/12.07.2017 βεβαίωση δήλωσης κυριότητας (μαρμάρινα).
4. Η αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΟΖ/271210/176081/3263/12.07.2017 βεβαίωση δήλωσης κυριότητας (χαλκογραφίες).
5. Η αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΟΖ/271209/176080/3262/12.07.2017 βεβαίωση δήλωσης κυριότητας (παλαίτυπα).
Το αρχείο του Δήμου Κοζάνης αποτελείται από 108 κουτιά, 607 φακέλους και περίπου από 25882 τεκμήρια.
Μέσα σε αυτά βρίσκουμε:
I. Εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα όπως αλληλογραφία, αιτήσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, κοινοποιήσεις, διαταγές, αναφορές, εκθέσεις τοιχοκολλήσεως, πρακτικά συνεδριάσεων και άλλα πολλά.
II. Επίσης, περιλαμβάνει έγγραφα σχετικά με τις Απόκριες (1938-1940, 1975).
III. Ακόμα υπάρχουν αποδείξεις για εξοφλήσεις τόκων(1928), εξοφλητική απόδειξη του Γεώργιου Παντούλη(1936), διπλότυπα εισπράξεως του ταμείου οδοποιίας (1931-1935).
IV. Επιπλέον, περιλαμβάνει διπλότυπα απόδειξης για υδραυλικές εργασίες και για άδεια μεταφοράς προϊόντων.
Στο αρχείο εντοπίζονται ακόμα:
I. Αποδείξεις του Ταμείου Κοζάνης (1950, 1975).
II. Χειρόγραφη αλληλογραφία απόδημων Κοζανιτών (1901-1930)
III. Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κοζάνης από το Συνταγματάρχη Λαδά Λεωνίδα για τη στήριξη της "Βιβλιοθήκης του Στρατιώτου", με σκοπό τη μόρφωση των στρατιωτών (1946),
IV. Επιστολή της υπηρεσίας του Απόδημου Ελληνισμού για συγκέντρωση υλικού σχετικά με τις δραστηριότητες των ομογενών (1950).
Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει:
I. Διάφορες αχρονολόγητες επιστολές του Δήμου:
II. Εβδομαδιαίο δελτίο τιμών αγοράς Κοζάνης (1931),
III. Προσπάθεια έκδοσης της εφημερίδας "ΛΑΙΚΟΣ ΑΓΩΝ" από το Λαϊκό Κόμμα για ζήτηση συνδρομών (1934),
IV. Δημοτικό Ταμείο Κοζάνης - Πρωτόκολλο επιθεωρήσεως του ταμείου του Δήμου Κοζάνης κατά τη 14.1.1937,
V. Πίνακας που αναφέρει τα ευρεθέντα εντός του χρηματοκιβωτίου του Δημάρχου Κοζάνης Γραμμάτια και παλαιών ομολογιών σε χρυσό.
Υπουργείο Στρατιωτικών/ Διεύθυνση προσωπικού:
I. Αίτηση Δημητρίου Κουτσιούνη και Ντιούφα για συνταξιοδότησή του κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1937),
II. Επιστολή Δημάρχου Κοζάνης προς Αθλητικά Σωματεία για τη σωματική αγωγή στην Καστοριά (1945)
III. Επιστολή προς Δημάρχους Κοζάνης και Πτολεμαΐδος και Κοζάνης για την οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας "Κοινότης"(1946)
IV. Επιστολή από τον Δήμαρχο Κοζάνης προς τον πρόεδρο της κοινότητας Βελβενδού για την ίδρυση μόνιμου και τοπικού ιστορικού αρχείου στην Κοζάνη(1946)
V. Έκθεση τοιχοκολλήσεως προς τον Δήμαρχο Κοζάνης από τον Δήμαρχο Βέροιας(1946)
VI. Επιστολή από το Δήμαρχο Κοζάνης προς τον Ευάγγελο Αδαμόπουλου για τη διαφύλαξη των ιστορικών Αρχείων του Γυμνασίου Τσοτυλίου(1946)
VII. Επιστολή από το Δήμαρχο Κοζάνης προς τους αδερφούς Πάλλα σχετικά με παράνομη στάθμευση του αυτοκινήτου τους (1946)
VIII. Επιστολή προς τους Δημάρχους Κοζάνης και Πτολεμαΐδας από τον υπουργό Κ. Κακλάνη για την προμήθεια του περιοδικού "Δελτίον Εργασιακής Νομοθεσίας"(1946)
IX. Επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης προς το Υπουργείο Τύπου και Πληροφορίας επιτροπών Χάρτου για παροχή προμήθειας Χάρτου (1946)
X. Επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης προς την επιστημονική εταιρεία "Αθηνά" για προμήθεια ευρετηρίων των τευχών που διαθέτει (1946).
• Περιλαμβάνει την αποκήρυξη του Μανέντη από την ένωση ΕΠΕΚ - Φιλελευθέρων λόγω της προδοσίας του και των προσωπικών συμφερόντων του για την κλινική του.
• Εμπεριέχει αποφάσεις που αφορούν τα ωράρια εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.
• Αποδεικτικό επιδόσεως από τον Πρόεδρο της Επιτροπής προς το κ. μέλος την επιτροπής συμβιβαστικής επιλύσεως φορολογικών διαφορών / Επιτροπή συμβιβαστικής επιλύσεως φορολογικών διαφορών (1981).
• Κατάσταση δικαιούμενης αποζημιώσεως μελών και γραμματέα (1981).
• Επιτροπή συμβιβαστικής επιλύσεως φορολογικών διαφορών.
• Επιστροφή προσφυγών Γεωργίου, Θεοδώρου και Όλγας Τσιαρτσιώνη και Μάρκου Θεοδώρου Γκάλφα (1981).
• Βιβλίο πρακτικών επιτροπής.
• Έγγραφα σχετικά την ονοματοθεσία δρόμων και οδών.
• Καταστάσεις των πεσόντων υπέρ της πατρίδας, δηλώσεις ζημιών κατοχής, καταστάσεις αυτών που έπεσαν θύματα καταστροφών από εμπρησμούς ή βομβαρδισμούς και πολλά άλλα από την περίοδο της Κατοχής (κατοχικά).
• Δηλώσεις αποκήρυξης των πολιτικών φρονημάτων.
• Διαθήκες, αλληλογραφία, κληροδοτήματα και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με το Κοβεντάρειο Κολυμβητήριο - Κοβεντάρειο Ίδρυμα, το Πολυζόλειο γυμναστηρίου, Βαλταδώρειο κληροδότημα, το κληροδότημα Χαρισίου Μούκα, το κληροδότημα Ι. Μουράτη, το κληροδότημα Αλέξανδρου και Παύλου Χαρίση (Χαρίσειο Κληροδότημα).
• Φάκελοι με διαθήκες και κληροδοτήματα πολλών ευεργετών.
• Έγγραφα (μειοδοτικοί διαγωνισμοί, πρωτόκολλα, εγκύκλιοι) που αφορούν την εκπόνηση σχεδίου πόλεως Κοζάνης.
• Έγγραφα σχετικά με δημοτικά έργα, διοικητικά, οικονομικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος θέματα.
• Διακηρύξεις δημοπρασίας για ενοικιάσεις δημοτικών ακινήτων.
• Έγγραφα σχετικά με το κτηματολόγιο, δημοτολόγιο και τα μητρώα των πολιτών.
• Έγγραφα σχετικά με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κοζάνη, την κατασκευή δικτύου ύδρευσης, τη φορολογία του νερού και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης.
• Έγγραφα σχετικά με την Κοζανίτικη αποκριά και πολλά άλλα ποικίλης θεματολογίας.
Το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης αποτελείται από 32 κουτιά και περίπου 7.657 τεκμήρια. Μέσα σε αυτά βρίσκουμε αλληλογραφία, καταστάσεις, κοινοποιήσεις, γνωστοποιήσεις, αποφάσεις, αιτήσεις, ερωτηματολόγια, στοιχεία δραστηριότητας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενημερωτικά δελτία, έγγραφα αποστολής ή παραλαβής βιβλίων και περιοδικών, ευχαριστήριες επιστολές σχετικά με δωρεές στη βιβλιοθήκη, πρακτικά συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης και της
ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δελτία έρευνας βιβλιοθηκών, κατάλογοι δωρεάς βιβλίων, καταστάσεις βιβλίων για δέσιμο, κατάλογοι βιβλίων για προμήθεια, κατάλογος βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που υπάρχουν σε πολλαπλά αντίτυπα και μπορούν να δωρηθούν και άλλα έγγραφα σχετικά με τη λειτουργία και την ανάπτυξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Περιέχει καταστατικό Αναγνωστηρίου Κοζάνης του 1916-1918, εσωτερικό κανονισμό του Αναγνωστηρίου, πρακτικό συνεδρίασης περί ιδρύσεως Αναγνωστηρίου, έγγραφα σχετικά με τη λειτουργία του Αναγνωστηρίου Κοζάνης, αιτήσεις για αποστολή βιβλίων, έγγραφα αγοράς βιβλίων, αλληλογραφία του Αναγνωστηρίου και έγγραφα σχετικά με την παράδοση της βιβλιοθήκης και της περιουσίας του Συλλόγου Αναγνωστηρίου Κοζάνης στον Δήμο. Έγγραφα σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου Τσοτυλίου. Αντίγραφα του κατάλογου των εξόδων της εν Τσοτυλίω Σχολής από 11 Μαρτίου 1872 και λογαριασμοί της Σχολής. Συλλογή χαρτών και έντυπα σχετικά με τους λογοτεχνικούς διαγωνισμός του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης (ΙΝ.Β.Α.)
Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης