Φυσικό Αντικείμενο

Elements area

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

    Σημείωση(εις) πηγής

      Display note(s)

        Ιεραρχημένοι όροι

        Φυσικό Αντικείμενο

          Equivalent terms

          Φυσικό Αντικείμενο

            Σχετικοί όροι

            Φυσικό Αντικείμενο

              19 Αρχειακή περιγραφή results for Φυσικό Αντικείμενο

              19 results directly related Exclude narrower terms
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ31-01 · Μέρος · χ.χ.
              Ανήκει στο: Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Περιλαμβάνει χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με την ερμηνεία του φαινομένου της παρουσίας εικόνων Ελλήνων φιλοσόφων σε εκκλησίες.
              Στο Παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας του Μοναστηρίου των Ιβήρων του Αγίου όρους εικονίζονται οι σοφοί Σόλων, Φίλων, Πλάτων, Αριστοτέλης, Σοφοκλής, Θουκυδίδης και Πλούταρχος.
              Στο νάρθηκα της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης Ελασσόνας υπάρχει η παράσταση της Ρίζης του ΙΕσσαί με του Έλληνες σοφούς (Θαλής, Δίων, Απολλώνιος, Πλάτων, Πλούταρχος , Ιουδαίος Ελληνιστής Ιώσηπος, Σόλων , Σίβυλλος, Σοφοκλής, Θουκυδίδης).
              Στο νάρθηκα -γυναικωνίτη της Εκκλησίας του Προφήτη Ηλία Σιατίστης υπάρχουν εικόνες Ελλήνων φιλοσόφων.
              Στο Μοναστήρι του Μπατσκόβου στις τοιχογραφίες της Τραπέζης σώζονται εικόνες του Αριστοτέλη, Διογένη, Αριστοφάνη, Πυθαγόρα, Πλάτωνος με ελληνικές επιγραφές.
              Βουλγαρία, Αρβανιτοχώρι : Εκκλησία Γεννήσεως του Χριστού το 168 από τον Χατζηγιώργη , στο βόρειο νάρθηκα απεικονίζεται η παράσταση της Ρίζης του Ιεσσαί με τους Έλληνες σοφούς. Είναι προάστιο της βουλγαρικής πόλεως του Μεγάλου Τυρνόβου. Εκεί κατέφυγαν οι Ηπειρώτες της περιφέρειας Πωγωνίου λόγω της κατάστασης της αλβανικής επανάστασης του Σκεντέρμπεη (1467). Κύρια ενασχόληση το εμπόριο, το οποίο ήκμαζε και είχε μεγάλη πρόοδο. Το 1740 λειτόυργησε Ελληνική Σχολή , δίδασκαν Ηπειρώτες διδάσκαλοι. Αποτελούσε απομονωμένη νησίδα του Ελληνισμού. Τότε η Ήπειρος ήταν διοικητικά ενωμένη με την Αλβανία και αποτελούσαν μαζί επαρχία με το όνομα Αρναουτλούκ. Διατηρούνται 5 εκκλησίες του 17ου και 18ου αι.
              Τύρνοβο: εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1639), παρίστανται ο Όμηρος , ο Σωκράτης και ο Πλάτων και φέρουν επιγραφές με τα ονόματά τους. Αποτελεί μεσαιωνική βουλγαρική πόλη (βυζαντινά 'Ακανθαι). Ήταν το ισχυρότερο φρούριο της περιφέρειας. Πρωτεύουσα δυναστείας Ασανιδών (1186-1258).
              - οι εικόνες των Ελλήνων φιλοσόφων της εκκλησίας του Προφήτου Ηλίου Σιατίστης καθώς και φωτογραφίες με τον καθολικό ναό της Αγίας Τριάδος του Μοναστηρίου του Μπατσκώβου.
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ38-01 · Μέρος · 1973
              Ανήκει στο: Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              "Φωτοτυπικόν αντίγραφο χειρόγραφου, γραφέντος υπό του Δημητρίου Κ. Ρούφου, ιατρού, το έτος 1904 εις δύο βιβλία Α΄ και Β΄ (το Β' είναι συνέχεια του Α΄) και φέροντος τον τίτλον "Γενεαλογική ιστορία του εκ Βουρβουσκού οίκου Παπαθεοδώρου Ρούφου και των διαδόχων αυτού (1904).
              Προσωπικές σημειώσεις, φωτοαντίγραφα.
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ8 · Φάκελος · 1954-1984
              Ανήκει στο: Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Προσωπικές σημειώσεις, αποκόμματα, αλληλογραφία, ανάτυπα, φωτογραφίες και φωτοαντίγραφα σχετικά με τη μελέτη του Γεωργίου Θ. Λυριτζή για την Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος (Ζάβορδας).
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ8-Φ03 · Μέρος · 1954-1981
              Ανήκει στο: Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Ο άγιος Νικάνωρ και το μοναστήρι της Ζάμπορδας: Διάλεξη που δόθηκε από τον Συνταγματάρχη Στρατολογίας Λυριτζή Γεώργιο στην Κοζάνη (2 φορές) το 1954.
              Εικόνες του Αγίου Νικάνορος και σχέδια δια σινικής μελάνης της σπαρτίνας (αναπαράσταση λειτουργίας αυτής).
              Κατάλογος αποστολής ανατύπων του "Ο όσιος Νικάνωρ και το Μοναστήρι του" και φάκελος με διορθώσεις υπ΄όψιν 2ης έκδοσης.
              Αποκόμματα, ανάτυπα, χειρόγραφες σημειώσεις και αλληλογραφία.
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ8-Φ01 · Μέρος · 1930-1983
              Ανήκει στο: Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Αποκόμματα εφημερίδων, φωτοαντίγραφα, ανάτυπα, αλληλογραφία, προσωπικές και χειρόγραφες σημειώσεις. Αφορούν τη μελέτη για την εργασία του με θέμα τα χριστιανικά μνημεία δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος (Ζάβορδας).
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ10-Φ05 · Μέρος · 1955-1993
              Ανήκει στο: Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Αποκόμματα, φωτοαντίγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις και μπλοκ σημειώσεων, αλληλογραφία σχετικά με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου (Παλιοπαναγιά) των Γρεβενών.
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ10 · Φάκελος · 1935-1993
              Ανήκει στο: Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Αποκόμματα, φωτοαντίγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, αλληλογραφία σχετικά με την έρευνα του Γεωργίου Θ. Λυριτζή για τις μονές της Δυτ. Μακεδονίας και γενικότερα για αυτές.