Μακεδονικό ζήτημα

Elements area

Taxonomy

Code

Scope note(s)

    Source note(s)

      Display note(s)

        Hierarchical terms

        Μακεδονικό ζήτημα

          Equivalent terms

          Μακεδονικό ζήτημα

            Associated terms

            Μακεδονικό ζήτημα

              4 Archival description results for Μακεδονικό ζήτημα

              4 results directly related Exclude narrower terms
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ6-Φ01 · File · 1979-1984
              Part of Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Στην Εθνική Ηχώ Σεπτέμβριος 1984 άρθρο για τον Μακεδονικό Αγώνα με τίτλο ́ ́Προσφορά Εθνικής Τράπεζας για τα 80 χρόνια από την έναρξη του. 2 φύλλα από την εφημερίδα <<Συνταξιοδοτικός >> ημερομηνίες 15 Μαρτίου 1980 και 15 Δεκεμβρίου 1979. Περιλαμβάνει ταχυδρομικούς φακέλους και φύλλα εφημερίδων για τον Μακεδονικό αγώνα, για τις συντάξεις του 1979,και την καταβολή του δώρου το 1980.
              Σλαβομακεδόνες
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ52-11 · Part · 1901-1980
              Part of Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Στο αρχείο του Γεώργιου Λυριτζή υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις, αποκόμματα εφημερίδων και φωτοαντίγραφα σχετικά με τους Σλαβομακεδόνες. Untitled
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ6 · Series · 1938-1985
              Part of Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Περιλαμβάνει φωτογραφίες - αρνητικά από τον Σμόλικα και τη Δρακολίμνη καθώς και πληροφορίες και σκαριφήματα του Ιατρού Θωμά, καθώς και φωτογραφίες από το χωριό Σαμαρίνα. Επίσης, περιλαμβάνονται αλληλογραφίες και διάφορα ανάτυπα εφημερίδων, ταχυδρομικούς φακέλους και φύλλα εφημερίδων για τον Μακεδονικό αγώνα, για τις συντάξεις του 1979,και την καταβολή του δώρου το 1980.
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) ALYR-ΚΤ9-Φ04 · File · 1962
              Part of Αρχείο Γεωργίου Θ. Λυριτζή
              Περιλαμβάνει αποκόμματα εφημερίδων με αναφορά στους Αγώνες των Μακεδόνων.
              Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ κυρίως ελληνικών και βουλγαρικών ένοπλων σωμάτων που διεξήχθη από το 1904 ως το 1908 στην περιοχή της Μακεδονίας (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) με σκοπό τον εθνικό προσεταιρισμό των κατοίκων της περιοχής, ιδίως των σλαβόφωνων Χριστιανών.Η ελληνική ένοπλη παρέμβαση στη Μακεδονία ξεκίνησε στην ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία που προέκυψε μετά την αποτυχία της εξέγερσης του Ίλιντεν το 1903 και εντάθηκε μετά το θάνατο του Παύλου Μελά τον Οκτώβριο του 1904.[4] Σταδιακά τα ελληνικά σώματα κατάφεραν να επικρατήσουν, αλλά η ένοπλη τους δράση τερματίστηκε με την Επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908.