Ελλάδα -- Ιστορία -- Επανάσταση του 1821

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Ελλάδα -- Ιστορία -- Επανάσταση του 1821

Equivalent terms

Ελλάδα -- Ιστορία -- Επανάσταση του 1821

Σχετικοί όροι

Ελλάδα -- Ιστορία -- Επανάσταση του 1821

6 Αρχειακή περιγραφή results for Ελλάδα -- Ιστορία -- Επανάσταση του 1821

6 results directly related Exclude narrower terms

Αντίγραφα χειρόγραφων Γεώργιου Λασσάνη από το αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων

Περιέχονται αντίγραφα χειρόγραφων του Γεωργίου Λασσάνη με θέμα, συνοπτική ιστορία Ελληνισμού, η ιστορία του τακτικού στρατού, γενναίοι πλοίαρχοι της Ελλάδος, αντίγραφα διαθήκης, συμφωνητικό, ποίημα, επιστολή, αντίγραφο στα γαλλικά και απόκομμα εφημερίδων "Ελεύθερο βήμα" και "Εστία" .

Δεμένα αντίγραφα για διάφορες παραστάσεις

Ο φάκελος 2 περιέχει αντίγραφα κειμένων, ποιημάτων και χειρόγραφων σημειώσεων για τη διεκπεραίωση διαφόρων θεατρικών παραστάσεων.Οι παραστάσεις στο συγκεκριμένο φάκελο έχουν ως διοργανωτή το 1ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης από το 2004-2010. Οι τίτλοι των παραστάσεων είναι εξής: Με κόντρα τον καιρό ,Γ Λασσάνης - Στα χνάρια της τοπικής ιστορίας , Πολυτεχνείο - Η νεολαία αντιστέκεται , Ελεύθεροι πολιορκημένοι ,Δρόμοι προς το αρχαίο δράμα ,Οι μονόλογοι από τη Γάζα ,και η Αντιγόνη.

Γκουτζιαμάνη, Ιωάννα

Δημοσιεύματα του Γεωργίου Θ. Λυριτζή σε εφημερίδες και περιοδικά.

Φάκελος με δική του αρίθμηση (α.α. 53-90) με αποκόμματα εφημερίδων και χειρόγραφα κείμενα από αντίστοιχα δημοσιεύματα του Γ. Θ. Λυριτζή.

Οπλαρχηγός Αναστάσιος Καρατάσος

Στον συγκεκριμένο φάκελο γίνεται αναφορά στον Αναστάσιο Καρατάσο. Ο Αναστάσιος Καρατάσος ήταν Έλληνας οπλαρχηγός στην Επανάσταση του 1821. Έδρασε κυρίως κατά το 1822, στην επανάσταση της Βέροιας και στη Μάχη της Μαρούσιας Βέροιας και αργότερα μετά την αποτυχία και το ολοκαύτωμα της Ναούσης, κατέφυγε σε νοτιότερες περιοχές της Ελλάδος για να συνεχίσει τον αγώνα για ανεξαρτησία. Ιστορικό ντοκουμέντο ́ "Οι Έλληνες Λονδίνου γιορτάζουν το 1861 την επέτειο της 25
Μαρτίου" (Γραμμένο από τον Νέστορ Καμαριανός). Άρθρο του Κωνσταντίνου Παπουλίδη με τίτλο "Όταν ο Καρατάσος ετοίμαζε εξέγερση εναντίον Τούρκων στη Θεσσαλονίκη (1854)". Εστία 1973 άρθρο για την Ελληνική Επανάσταση και γίνεται αναφορά στον Καρατάσο. Ελληνικός Βορράς άρθρο για Καρατάσο στο φύλλο 29 Ιανουαρίου 1971.