Σιγίλλια

Elements area

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

    Σημείωση(εις) πηγής

      Display note(s)

        Ιεραρχημένοι όροι

        Σιγίλλια

          Equivalent terms

          Σιγίλλια

            Σχετικοί όροι

            Σιγίλλια

              3 Αρχειακή περιγραφή results for Σιγίλλια

              3 results directly related Exclude narrower terms
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AMSK-ΚΤ39-Φ08 · Μέρος · 1676-1798
              Ανήκει στο: Αρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων - Κοζάνης
              Ο φάκελος Φ08 περιέχει δύο πατριαρχικά σιγίλλια εκ των οποίων το ένα εκδόθηκε επί πατριαρχείας Διονυσίου του Μουσελίμη - Κομνηνού το 1676 και το άλλο επί της δεύτερης πατριαρχείας του Γρηγορίου του Ε' το 1798. Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AMSK-ΚΤ39-Φ08-Λ80243 · Τεκμήριο · 1798
              Ανήκει στο: Αρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων - Κοζάνης
              Με το παρόν σιγίλλιο που είναι γραμμένο σε περγαμηνή και αφορά στη Μονή της Αγίας Τριάδος ανανεώνονται και επικυρώνονται προγενέστερα σιγίλλια που εκδόθηκαν για την εν λόγω Μονή από τους πατριάρχες Σεραφείμ Β' (1761) και Νεοφύτου Ζ΄(1794).
              Την Πατριαρχική υπογραφή ακολουθούν οι υπογραφές 11 Μητροπολιτών.
              Ονόματα Μητροπολιτών : ο Εφέσου Σαμουήλ, ο Ηρακλείας Μελέτιος, ο Κυζίκου Ιωακείμ, ο Νικομηδείας Αθανάσιος, ο
              Θεσσαλονίκης Γεράσιμος, ο Χαλκηδόνος Ιερεμίας, ο Δέρκων Μακάριος, ο Παροναξίας Νεόφυτος, ο Προύσσης Άνθιμος, ο Νεοκαισαρείας Ησαΐας, ο Λαρίσσης Διονύσιος
              Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AMSK-ΚΤ39-Φ08-Λ80242 · Τεκμήριο · 1676
              Ανήκει στο: Αρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων - Κοζάνης
              Το σιγίλλιο (περγαμηνή) αφορά στην άλλοτε ακμάζουσα σταυροπηγιακή γυναικεία Μονή Αγίων Θεοδώρων της επισκοπής Σερβίων και Κοζάνης. Το ακριβές έτος ιδρύσεως της Μονής είναι άγνωστο , τοποθετείται όμως στη βυζαντινή εποχή , διότι γίνεται μνεία σε αυτήν την εποχή του αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνού δηλ. τον 12ο αι. Σήμερα σώζεται μόνο μία μικρή Εκκλησία της Μονής πλήρως διακοσμημένη εσωτερικά με τοιχογραφίες .
              Με το σιγίλλιο κατοχυρώνονται τα του κοινοβιακού βίου των μοναζουσών της Μονής Αγ. Θεοδώρων Σερβίων Κοζάνης του έτους 1676, καθώς και η ακίνητη και κινητή τους περιουσία.
              Το σιγίλλιο σώζεται σε πρωτότυπο , το κείμενο καταλαμβάνει 24 στίχους (με την πατριαρχική υπογραφή και το πρωτόκολλο 26)
              και φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη Διονύσιου Δ' , ενώ από κάτω υπάρχουν και οι υπογραφές 21 αρχιερέων.
              Ονόματα αρχιερέων : Ο Δέρκων Μακάριος, ο Αμασείας Γεράσιμος, ο Νικαίας Σωφρόνιος, ο Δρύστρας Διονύσιος, ο Λιτίστης Θεοδόσιος, ο Διδυμοτείχου Γρηγόριος, ο Προύσσης Καλλίνικος, ο Νικομηδείας Νεόφυτος , ο Θεσσαλονίκης Μελέτιος, ο Ευρίπου Μελέτιος, ο Σμύρνης Μακάριος, ο Χαλκηδόνος Ιερεμίας, ο Σοφίας Μελέτιος, ο Αίνου Ματθαίος, ο Σερρών Νεκτάριος, ο Λαρίσσης Ιωάννης, ο Βιζύης Γεράσιμος, ο Κορίνθου Ζαχαρίας, ο Ηρακλείας Βαρθολομαίος
              Το μολυβδόβουλλο σώζεται, έχει διάμετρο 0,045 εκ. και κρέμεται από δεσμίδα μεταξωτής κλωστής χρώματος κυανού. Από τη μία μεριά του μολυβδόβουλλου υπάρχει η εικόνα της Παναγίας. (Δελιαλής, 1940)
              "Το σιγίλλιο έχει δημοσιευθεί τρεις φορές από τον Ν.Π. Δελιαλή, την τελευταία στα Μακεδονικά. Στον κώδικα της Επισκοπής Σερβίων και Κοζάνης των ετών 1745-1826 υπάρχει αντίγραφο γράμματος του πατριάρχη Σωφρονίου του έτους 1776, με το οποίο ορίζεται ο αρχιερεύς της Επισκοπής Κοζάνης όπως παραλάβει όλα τα κινητά και ακίνητα της Μονής Αγίων Θεοδώρων, η οποία ερημώθηκε και αφανίστηκε τελείως." (Καμπουρίδης, 2018)
              Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης