Αρχείο - Fond AOTS - Αρχείο Οικογένειας Τσουμή - Κωνσταντίνου

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AOTS

Τίτλος

Αρχείο Οικογένειας Τσουμή - Κωνσταντίνου

Χρονολογία(ες)

  • 1888-2003 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο - Fond

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

12 κουτιά / 16 Φάκελοι / 1400 τεκμήρια

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1813 / 1916 / 1923 / 1963 / 1989 / 2018)

Διοικητική ιστορία

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Το σύνολο του αρχείου της Οικογένειας Τσουμή - Κωνσταντίνου ( AOTS ) χρονολογείται ενδεικτικά από τα τέλη του 19ου αιώνα ως και την πρώτη πενταετία του 21ου. Η συλλογή του συγκεκριμένου αρχείου προέρχεται από τα αδέλφια Γεώργιο (1922 - 2004) και Νικόλαο (1924 - 2003) Τσουμή, οι οποίοι υπήρξαν σημαντικά πρόσωπα της εποχής τους στην πόλη της Κοζάνης. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους άσκησαν τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου σε Κοζάνη και Αθήνα. Ο πατέρας τους Αργύριος Τσουμής (1888 - 1962), υπήρξε δύο φορές δήμαρχος της Κοζάνης και ένατος δήμαρχος της πόλης από την απελευθέρωση. Όπως ο πατέρας τους έτσι και ο παππούς τους Γεώργιος (1852 - 1929) υπήρξαν σημαντικοί έμποροι της εποχής. Η οικογένεια της μητέρας τους Άννα Κωνσταντίνου Τσουμή (1895-1990), οικογένεια Κωνσταντίνου, υπήρξε ευκατάστατη και σημαντική οικογένεια για την πόλη της Κοζάνη. Οι ίδιοι Γεώργιος και Νικόλαος Τ., έχουν υλοποιήσει αρκετές δωρεές στην πόλη της Κοζάνης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής τους τα πέρασαν στα ιδιόκτητα διαμερίσματα τους επί της οδού Παύλου Μελά στην Κοζάνη. Σε όλη τους τη ζωή υπήρξαν λάτρεις των γραμμάτων και της γνώσης και διέθεταν στην προσωπική τους συλλογή εκατοντάδες βιβλία. Στο συγκεκριμένο αρχείο απεικονίζεται και η αδερφή τους Βασιλεία Τσουμή, η οποία απο νεαρή ηλικία εγκατέλειψε την πόλη της Κοζάνης και πέρασε την ζωή της στην Θεσσαλονίκη ως και τον θάνατος της. Είχαν έναν αδερφό ακόμα τον Επαμεινώνδα Τσουμή, ο οποίος έζησε στην Αθήνα. Ο Παύλος Παίκος Τσουμής υπήρξε θείος τους. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγεθος του αρχείου που διασώθηκε και δωρίστηκε στο Αρχείο της βιβλιοθήκης, είναι απειροελάχιστο σε σχέση με τις συλλογές που βρισκόταν στην κατοχή των αδελφών Γεωργίου και Νικολάου Τσουμή. Σήμερα η οικογένεια Τσουμή αναπαύεται στα κοιμητήρια Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, σε οικογενειακό τάφο. Περισσότερες πληροφορίες για την οικογένεια μπορεί να μάθει κάποιος μελετώντας το συγκεκριμένο αρχείο.

Το αρχείο της Οικογένειας Τσουμή – Κωνσταντίνου, δωρήθηκε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από την Βιβλιοθηκονόμο - Αρχειονόμο Μυροφόρα (Μύριαμ) Καυζαλίδου. Στην κατοχή της ιδίας πέρασε μέσα από οικογενειακή κληρονομιά.

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο της οικογένειας Κωνσταντίνου και Τσουμή, αριθμεί 12 κουτιά, τα 8 εκ των οποίων είναι φωτογραφικά άλμπουμ, 16 φακέλους με περίπου 1400 τεκμήρια. Αποτελείται από προσωπικά έγγραφα των αδελφών Γεωργίου και Νικολάου Τσουμή και της οικογένειας Αργυρίου Τσουμή, από την μεριά του πατέρα τους και της οικογενείας Κωνσταντίνου από την μεριά της μητέρα τους.

Το πρώτο κουτί περιέχει 6 φακέλους και 114 λυτά έγγραφα τα οποία περιέχουν επιστολές, Οθωμανικά έγγραφα, διάφορα προσωπικά έγγραφα και σημειώσεις, παλιά τυπωμένα βιβλία που περιέχουν γραπτές σημειώσεις των κατόχων, λαχεία κληρώσεων, ταξιδιωτικά έγγραφα και πολιτικός χάρτης της Ευρώπης. Το δεύτερο κουτί περιέχει 55 λυτά έγγραφα. Περιλαμβάνει ολόκληρα φύλλα ή αποκόμματα εφημερίδων που περιλαμβάνουν άρθρα σχετικά με την οικογένεια Τσουμή - Κωνσταντίνου. Το τρίτο κουτί περιέχει 2 φακέλους με 9 αντικείμενα. Το τέταρτο κουτί είναι φωτογραφικό άλμπουμ και διαθέτει 131 τεκμήρια φωτογραφικού. Το πέμπτο κουτί, διαθέτει 242 φωτογραφικά τεκμήρια. Το έκτο και το έβδομο κουτί, περιέχουν από 148 Χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες το καθένα. Το όγδοο και ένατο κουτί περιέχουν αντίστοιχα 138 Πασχαλινές ευχετήριες κάρτες και 50 διάφορες ευχετήριες κάρτες. Το δέκατο κουτί περιέχει 226 καρτ ποστάλ. Το ενδέκατο κουτί περιέχει 2 φακέλους με διάφορες κάρτες . Το δωδέκατο κουτί περιέχει 4 φακέλους φωτογραφικού υλικού.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (ΕΚΛ) ΚΔΒΚ.

Όροι αναπαραγωγής

Σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (ΕΚΛ) ΚΔΒΚ.

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

  • Ελληνικά
  • Οθωμανικά Τουρκικά

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

  • Ελληνικό

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Για την περιγραφή του αρχείου χρησιµοποιήθηκε το ∆ΙΠΑΠ (Γ), έκδοση Β΄

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Αρχειακές συλλογές Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Θέματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

AOTS

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

KDBK

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Για την περιγραφή του αρχείου χρησιµοποιήθηκε το ∆ΙΠΑΠ (Γ), έκδοση Β΄

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Τελικό

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Μερική

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

01/11/2022

Γλώσσα(ες)

  • Ελληνικά

Αλφάβητο(α)

  • Ελληνικό

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Η περιγραφή έγινε από την αρχειονόμο Μυροφόρα Καυζαλίδου

Περιοχή εισαγωγών