Σέρβια (Κοζάνη) -- Μνημεία

Elements area

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

    Σημείωση(εις) πηγής

      Display note(s)

        Ιεραρχημένοι όροι

        Σέρβια (Κοζάνη) -- Μνημεία

          Equivalent terms

          Σέρβια (Κοζάνη) -- Μνημεία

            Σχετικοί όροι

            Σέρβια (Κοζάνη) -- Μνημεία

              2 Αρχειακή περιγραφή results for Σέρβια (Κοζάνη) -- Μνημεία

              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AMSK-ΚΤ39-Φ08 · Μέρος · 1676-1798
              Ανήκει στο: Αρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων - Κοζάνης
              Ο φάκελος Φ08 περιέχει δύο πατριαρχικά σιγίλλια εκ των οποίων το ένα εκδόθηκε επί πατριαρχείας Διονυσίου του Μουσελίμη - Κομνηνού το 1676 και το άλλο επί της δεύτερης πατριαρχείας του Γρηγορίου του Ε' το 1798. Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης
              GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) GR GR-KDBK (ΚΔΒΚ) AMSK-ΚΤ39-Φ08-Λ80242 · Τεκμήριο · 1676
              Ανήκει στο: Αρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων - Κοζάνης
              Το σιγίλλιο (περγαμηνή) αφορά στην άλλοτε ακμάζουσα σταυροπηγιακή γυναικεία Μονή Αγίων Θεοδώρων της επισκοπής Σερβίων και Κοζάνης. Το ακριβές έτος ιδρύσεως της Μονής είναι άγνωστο , τοποθετείται όμως στη βυζαντινή εποχή , διότι γίνεται μνεία σε αυτήν την εποχή του αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνού δηλ. τον 12ο αι. Σήμερα σώζεται μόνο μία μικρή Εκκλησία της Μονής πλήρως διακοσμημένη εσωτερικά με τοιχογραφίες .
              Με το σιγίλλιο κατοχυρώνονται τα του κοινοβιακού βίου των μοναζουσών της Μονής Αγ. Θεοδώρων Σερβίων Κοζάνης του έτους 1676, καθώς και η ακίνητη και κινητή τους περιουσία.
              Το σιγίλλιο σώζεται σε πρωτότυπο , το κείμενο καταλαμβάνει 24 στίχους (με την πατριαρχική υπογραφή και το πρωτόκολλο 26)
              και φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη Διονύσιου Δ' , ενώ από κάτω υπάρχουν και οι υπογραφές 21 αρχιερέων.
              Ονόματα αρχιερέων : Ο Δέρκων Μακάριος, ο Αμασείας Γεράσιμος, ο Νικαίας Σωφρόνιος, ο Δρύστρας Διονύσιος, ο Λιτίστης Θεοδόσιος, ο Διδυμοτείχου Γρηγόριος, ο Προύσσης Καλλίνικος, ο Νικομηδείας Νεόφυτος , ο Θεσσαλονίκης Μελέτιος, ο Ευρίπου Μελέτιος, ο Σμύρνης Μακάριος, ο Χαλκηδόνος Ιερεμίας, ο Σοφίας Μελέτιος, ο Αίνου Ματθαίος, ο Σερρών Νεκτάριος, ο Λαρίσσης Ιωάννης, ο Βιζύης Γεράσιμος, ο Κορίνθου Ζαχαρίας, ο Ηρακλείας Βαρθολομαίος
              Το μολυβδόβουλλο σώζεται, έχει διάμετρο 0,045 εκ. και κρέμεται από δεσμίδα μεταξωτής κλωστής χρώματος κυανού. Από τη μία μεριά του μολυβδόβουλλου υπάρχει η εικόνα της Παναγίας. (Δελιαλής, 1940)
              "Το σιγίλλιο έχει δημοσιευθεί τρεις φορές από τον Ν.Π. Δελιαλή, την τελευταία στα Μακεδονικά. Στον κώδικα της Επισκοπής Σερβίων και Κοζάνης των ετών 1745-1826 υπάρχει αντίγραφο γράμματος του πατριάρχη Σωφρονίου του έτους 1776, με το οποίο ορίζεται ο αρχιερεύς της Επισκοπής Κοζάνης όπως παραλάβει όλα τα κινητά και ακίνητα της Μονής Αγίων Θεοδώρων, η οποία ερημώθηκε και αφανίστηκε τελείως." (Καμπουρίδης, 2018)
              Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης