Identity area
Reference code
Title
Date(s)
- 1926 - 2012 (Creation)
Level of description
Extent and medium
Context area
Name of creator
Biographical history
Φοίτησε στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης. Παρά τα δύσκολα και σκληρά χρόνια της κατοχής αποφάσισε να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Δεν πέρασε με την πρώτη, επειδή είχε υποτιμήσει το μάθημα της Βιολογίας, όπως έλεγε. Τη δεύτερη φορά όμως, πέρασε τέταρτος σε σειρά κατάταξης. Σπούδασε με πολλές στερήσεις και δυσκολίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του κι ενώ ήταν όλα έτοιμα για να φύγει στην Αμερική προκειμένου να πάρει την ειδικότητα της γυναικολογίας που ήθελε, μια θέση εσωτερικού βοηθού στην Παθολογική και Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιώς «Βασίλισσα Φρειδερίκη» τον κράτησε στην Ελλάδα. Εκεί δούλεψε στενά με τον καθηγητή Ντολιόπουλο και διακρίθηκε. Παρά το γεγονός ότι του είχε προταθεί υφηγεσία, οι δυσκολίες της εποχής και της οικογένειας τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Κοζάνη και να εξασκήσει την ιατρική στη γενέθλια πόλη. Τίμησε με πάθος τον όρκο του Ιπποκράτη και προσέφερε αφειδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες, συχνά μακριά από τα όρια του Νομού Κοζάνης, καλύπτοντας όλη τη Δυτική Μακεδονία. Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιώς γνωρίστηκε με την πρώην σύζυγό του Γεσθημανή (Μένη), με την οποία παντρεύτηκαν το 1961 και απέκτησαν μια κόρη την Ολυμπία (Λία).
Πέρα από την ιατρική, την οποία μέχρι το τέλος της καριέρας του μελετούσε, είχε πάθος με την Ιστορία. Είχε άριστη γνώση της παγκόσμιας Ιστορίας, όλων των εποχών.
Υπήρξε μαζί με άλλους, ιδρυτής του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλοι της Τέχνης» και διετέλεσε πρόεδρός του μετά τη μεταπολίτευση. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του Συλλόγου ήταν το ανέβασμα του θεατρικού έργου «Καρέκλες» του Ιονέσκο, το οποίο παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Ιθάκης το 1974, σε σκηνοθεσία του φίλου του γιατρού οφθαλμιάτρου Χρήστου Μπέσσα, παρουσία του ίδιου του θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ιονέσκο, ο οποίος είχε δηλώσει ενθουσιασμένος από την μεταφορά του έργου του. (Φωτογραφίες από την παράσταση στην Ιθάκη έχουν δωριστεί από την κόρη του Λία στη Βιβλιοθήκη Κοζάνης)
Η ενασχόληση του με τα κοινά ξεκινά το 1982, οπότε κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Νέα Πορεία», επικεφαλής του οποίου ήταν ο παιδικός του φίλος, δικηγόρος Γιάννης Γκοβεδάρος. Παρότι ο συνδυασμός εκλέχτηκε ως αντιπολίτευση, ο Γιώργος Μπουντιούκος σάρωσε σε σταυρούς και εκλέχθηκε πρώτος από τους υποψήφιους συμβούλους όλων των συνδυασμών.
Η ενασχόληση με τα κοινά συνεχίζεται και μαζί με τον καρδιακό του φίλο και συνάδελφό Χρίστο Μπέσα και άλλους Κοζανίτες ιδρύουν την «Οικολογική Κίνηση Κοζάνης». Για πρώτη φορά τέθηκαν ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, η πράσινη ενέργεια, η ρύπανση, οι ασθένειες από τα εργοστάσια της περιοχής, και άλλα. Το 1990 και το 1994 κατεβαίνει υποψήφιος με την Οικολογική Κίνηση στις δημοτικές εκλογές χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος και εκλέγεται και πάλι δημοτικός σύμβουλος. Η παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πάντα καταλυτική, όντας άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, λογική, ανοιχτούς ορίζοντες και κυρίως συναινετικός. Υπερασπίστηκε με πάθος την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κοζάνης, τα ελάχιστα διατηρητέα που είχαν απομείνει, τα πέτρινα σπίτια, τα παλιά καλντερίμια.
Εργάστηκε ως γιατρός τουλάχιστον μέχρι το 2000, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Με την πάροδο των χρόνων, τα προβλήματα από την αναπηρία του αρχίζουν να γίνονται αρκετά έντονα, οπότε και με παρότρυνση της κόρης του Λίας αποφασίζει να μετακομίσει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. «Κυνήγησα τις αρρώστιες τόσα χρόνια. Τώρα, με εκδικούνται» συνηθίζει να λέει για τα προβλήματα υγείας, με το γνωστό του φλέγμα και χιούμορ. Στεφανιαία νόσος τριών αγγείων και λόγω «συναδελφικότητας» αντιμετωπίζεται από τον καθηγητή Παρχαρίδη με αγγειοπλαστική.
Όσο περνούν τα χρόνια, η αναπηρία τον καθηλώνει, το περίμενε άλλωστε, και δεν αργεί να εμφανίσει σημάδια γεροντικής άνοιας τα οποία γίνονται όλο και πιο έντονα. Παρά την ασθένεια του, ο ευγενικός του χαρακτήρας και λόγος, η πνευματικότητά του, οι ιατρικές του γνώσεις ξεδιπλώνονται έστω και στιγμιαία στις μικρές αναλαμπές, οι οποίες περνώντας ο χρόνος εξασθενούν.
Έφυγε στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 στα χέρια της μονάκριβης κόρης του. Η κηδεία του και η ταφή του έγιναν «στη γενέθλια γη» όπως ήταν η επιθυμία του.
Repository
Archival history
Immediate source of acquisition or transfer
Content and structure area
Scope and content
Ο φάκελος Φ05 περιέχει άρθρα του Γεωργίου Μπουντιούκου στο περιοδικό "Παρέμβαση" και στην εφημερίδα "Χρόνος" από τις 27/10/1980 έως τον Μάρτιο του 1993.
Συγκεκριμένα:
Εφημερίδα "Χρόνος - Στήλη γράμματα- Τέχνες"
1. "Μια πρώτη γνωριμία"/ Κων. Τσιτσελίκης, 27/10/1080.
2. "Μπιριντζί νούμερο/ Κώστα Τσιτσελίκη 3/11/1980.
3. Η πρώτη κοινωνική σύγκρουση στην Κοζάνη στα τέλη του 18ου αιώνα μεταξύ δημοκρατικών και αριστοκρατών. Μέρος Α', 24/11/1980.
4. Η πρώτη κοινωνική σύγκρουση στην Κοζάνη στα τέλη του 18ου αιώνα μεταξύ δημοκρατικών και αριστοκρατών. Μέρος Β', 8/12/1980.
5. Η πρώτη κοινωνική σύγκρουση στην Κοζάνη στα τέλη του 18ου αιώνα μεταξύ δημοκρατικών και αριστοκρατών. Μέρος Γ', 15/12/1980.
Περιοδικό "Παρέμβαση"
6. Λιτότητα στην Κοζάνη του 1796/ Γ. Μπουντιούκου, Μέρος Α'. ΔεΚ.-89 τ.χ32
7. Λιτότητα στην Κοζάνη του 1797/ Γ. Μπουντιούκου, Ιαν-90 τ.χ 33
8. Οι συντεχνίες της Κοζάνης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας - Το Ισνάφι των ταμπάκων (βυρσοδεψών). Γ. Μπουντιούκου, Μάρτιος - Απρίλιος1990 τ.χ 35.
9. Μητιώ Σακελλαρίου μια Κοζανίτισσα, πρωτοπόρος στο νεοελληνικό θέατρο του '21". Γ. Μπουντιούκου, Μέρος Α Ιούνιος 1990 τ.χ 37.
10. Μητιώ Σακελλαρίου μια Κοζανίτισσα, πρωτοπόρος στο νεοελληνικό θέατρο του '21". Γ. Μπουντιούκου, Μέρος Β'. 1990 τ.χ 38.
11. Μητιώ Σακελλαρίου μια Κοζανίτισσα, πρωτοπόρος στο νεοελληνικό θέατρο του '21". Μέρος Α. Γ. Μπουντιούκου, Μέρος Γ'. Νοέμβριος, 1990 τ.χ 41.
12. Χαρίσιου Μεγδάνη: Απογραφική έκθεση του μεσημβρινού μέρους της Μακεδονίας. Μέρος Α'. Δεκ-90, τ.χ 42
13. Χαρίσιου Μεγδάνη: Απογραφική έκθεση του μεσημβρινού μέρους της Μακεδονίας. Μέρος Β'. Φεβρουάριος 1991,τ.χ 43.
14. Χαρίσιου Μεγδάνη: Απογραφική έκθεση του μεσημβρινού μέρους της Μακεδονίας. Μέρος Γ'. Μάρτος 1991,τ.χ 44.
15. Κοζανίτες απόδημοι στα χρόνια της τουρκοκρατίας - Ουγγαρία.Μέρος Α'. Μάιος –Ιούνιος, 1991τ.χ 46.
16. Κοζανίτες απόδημοι στα χρόνια της τουρκοκρατίας - Ουγγαρία. Μέρος Β'. Αύγουστος, 1991τ.χ 47.
17. Κοζανίτες απόδημοι στα χρόνια της τουρκοκρατίας - Ουγγαρία.Μέρος Γ'. Μέρος Β'. Σεπτέμβριος 1991,τ.χ 48.
18. Αρχαιολογικά Κοζάνης. Μέρος Α'. Οκτώβριος -Νοέμβριος, 1991.
19. Αρχαιολογικά Κοζάνης.Μέρος Β'. Δεκέμβριος, 1991.
20.Το κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα. Μέρος Α'. Μάρτιος 1992.
21. Το κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα. Μέρος Β'. Μάιος 1992.
22. Νικόλαος Μιχ. Μαλούτας "Ο Μακεδονικός Αγών" (ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο της περιόδου 1903-1904). Καλοκαίρι 1992, τ.χ 55.
23. Νικόλαος Μιχ. Μαλούτας "Ο Μακεδονικός Αγών" (ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο της περιόδου 1902-1908). Σεπτέμβριος, 1992.
24. Το ξίφος της Κοζάνης και το αρχείο Λασσάνη. Οκτώβριος 1992.
25. Η κοινότητα της Κοζάνης τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μέρος Β'
Μάιος 1993.
26. Η κοινότητα της Κοζάνης τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μέρος Δ
Ιούνιος 1993.
27. Η κοινότητα της Κοζάνης τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μέρος Ε'
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1993.
28. Πρακτικά δημογεροντίας Κοζάνης 1889-1916 εκλογές για την ανάδειξη δημογεροντίας το 1891. Σεπτέμβριος 1993.
29. Μικρό χρονικό της κοζανίτικης αποκριάς. Μάρτιος 1994.
30. Η Κοζάνη κέντρο του Νεοελληνικού διαφωτισμού στην Μακεδονία. Τ.χ 73.
31. Το "κρυφό σχολειό" και τα σχολεία της Κοζάνης. Τ.χ 74.
32. Πρώιμες ιστορικές μαρτυρίες για την Κοζάνη. Χ. Γ. Πατρινέλη. μέρος Α'.
Appraisal, destruction and scheduling
Accruals
System of arrangement
Conditions of access and use area
Conditions governing access
Conditions governing reproduction
Language of material
- Greek
Script of material
- Greek
Language and script notes
Physical characteristics and technical requirements
Finding aids
Allied materials area
Existence and location of originals
Existence and location of copies
Related units of description
Notes area
Alternative identifier(s)
Access points
Subject access points
Place access points
Genre access points
Description control area
Description identifier
Institution identifier
Rules and/or conventions used
Status
Level of detail
Dates of creation revision deletion
Language(s)
- Greek
Script(s)
- Greek